Zdrowe bakterie – zdrowe nasze ciało

Bakterie to początek życia

Nie od dziś wiadomo, że w naszym organizmie bytują dobroczynne bakterie. Skład flory bakteryjnej jest unikatowy i niepowtarzalny. Nie ma na świecie dwóch osób o identycznym składzie bakterii w jelitach. Można to porównać do niepowtarzalności odcisków palców – nie ma dwóch takich samych układów linii papilarnych. 

Skład bakteryjny naszej flory w dużym stopniu decyduje o tym jak wyglądamy, jak się czujemy, co możemy jeść a czego powinniśmy unikać. Badania wykazują, że osoby naturalnie szczupłe mają inny skład mikroflory jelitowej w porównaniu z osobami z tendencją do nadwagi. To tutaj zaczyna się pierwsza linia obrony organizmu przed szkodliwymi substancjami z zewnątrz a także przed innymi chorobotwórczymi mikroorganizmami.

Co znajdziemy w książce? 

Wszystko zaczyna się od bakterii – to najnowsza pozycja francuskiej autorki książek doktor Marie-Andrée Auquier. Studiowała homeopatię i akupunkturę. Na co dzień wykłada na Akademii Sofrologii w Paryżu. Książka pokazuje nam zależność składu bakteryjnego od odporności organizmu i naszego dobrego samopoczucia. Dostarcza informacji na pytania:

– jakie pokarmy lubią dobre bakterie;

– czym różni się alergia od nietolerancji pokarmowej i jak z nimi żyć;

– jak intensywny sport wpływa na pracę jelit;

– czym jest FODMAP, laktoza, fruktoza i co ma z tym wspólnego zespół nieszczelnego jelita;

– co jeść przy różnych typach nietolerancji pokarmowych;

– jak odbudować przyjazną florę bakteryjną w jelitach i czuć się lepiej po jedzeniu.

Dla kogo?

Książka dedykowana jest osobom z alergiami pokarmowymi, ale i nie tylko. Osoby cierpiące z powodu uczulenia na wszelkiego rodzaju pyłki, roztocza również znajdą podpowiedzi jak radzić sobie z uciążliwymi dolegliwościami. Uczulenie na gluten, na jajka, nabiał i orzechy po przeczytaniu książki odejdzie w niepamięć. Autorka podpowiada jak odróżnić alergię od nietolerancji. Wskazuje domowe sposoby na odczulanie, nie tylko poprzez unikanie produktów zawierających czynniki alergizujące.

Znajdziemy tam porady jak radzić sobie z problemami jelitowymi, takimi jak wzdęcia, niestrawność, bóle brzucha po posiłku i inne. Kluczowym elementem „terapii” będzie tu regeneracja mikroflory jelitowej oraz zrozumienie pojęcia nieszczelności jelita. Autorka w swojej książce wskazuje jakie pokarmy powinniśmy przyjmować przy określonej nietolerancji. Pomaga zrozumieć jak istotne dla zdrowia naszego ciała jest uprawianie sportu oraz co oznacza pojęcie FODMAP.

Podsumowanie

Wszystko zaczyna się od bakterii to wspaniała lektura dla osób zmagających się z alergiami pokarmowymi i rożnego rodzaju dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, złym samopoczuciem a nawet depresją. Porady francuskiej doktor ułatwią nam codzienne zmagania z przeszkodami zdrowotnymi abyśmy mogli zapomnieć o codziennych troskach i w pełni cieszyli się życiem.